Susitikime Semeliškėse jaunimas iš 7 šalių kviečia pažinti įvairias kultūras ir mokymosi galimybes Europoje

2012.01.12 - 4 minutes read

Šiuo metu Mokymų centre “Daugirdiškės”, Daugirdiškių kaime vyksta tarptautiniai mokymo kursai “YPATINGI mokymosi metai”. Renginyje dalyvauja 28 dalyviai – jauni žmonės ir jaunimo darbuotojai iš Lietuvos, Suomijos, Portugalijos, Vokietijos, Ispanijos, Graikijos ir Slovėnijos. Renginio dalyviai neformaliai mokosi apie įvairias galimybes mokytis, stažuotis ar kelti kvalifikaciją Europoje ir Lietuvoje, dalyvaujant Europos Sąjungos finansuojamose programose. Lietuvą renginyje atstovauja dalyviai iš Semeliškių vidurinės mokyklos bei Dienos centro, esančio Karvio kaime, Širvintų rajone.

 „Atvykdamas savanoriauti į Lietuvą, pirmą kartą vykau į vieną iš Baltijos šalių. Buvau girdėjęs daugiau blogų dalykų apie Rytų Europos šalis, bet čia atvykus nustebino žmonių gerumas ir svetingumas. Aš iki šiol palaikau ryšį su žmonėmis ir vis grįžtu į Lietuvą. Savanoriavimas man taip pat padėjo apsispręsti dėl tolesnių studijų. Asmeniškai aš įgyjau daugiau pasitikėjimo bendraujant su žmonėmis iš kitų kultūrų bei nebebijoti bendrauti anglų kalba”, – pasakoja projekto dalyvis Johannes, kilęs iš Vokietijos, 2008-09 metais atlikęs Europos Savanoriškąją Tarnybą Lietuvoje.

Semeliškių vidurinėje mokykloje galima apsilankyti ir susitikti su projekto dalyviais sausio 13 d., 12.30-14.30. Susitikimo metu atvykę žmonės galės “paragauti” įvairių kultūrų bei sužinoti apie neformaliojo mokymosi galimybes Europoje – tarptautinius jaunimo mainus, Europos Savanorišką Tarnybą, mokytojų kvalifikacijos kėlimo galimybes užsienyje, tarptautinius seminarus suaugusiems.

    

Gyvas bendravimas su žmonėmis iš kitų kultūrų                         Dalyviai kuria tarptautinių projektų idėjas

Mokymo kursai Lietuvoje yra antrasis projekto etapas, kuris tęsia praėjusių metų rugsėjo mėnesį prasidėjusią mokymosi veiklą Lorkoje, Pietų Ispanijoje. Tada projekto dalyviai pirmą kartą susitiko ir susipažino. Renginyje Ispanijoje jauni žmonės iš skirtingų šalių dalinosi kaip jie gyvena, ką jie įdomaus veikia, kokius mokymosi planus turi ir kokiose tarptautinėse programose norėtų dalyvauti, toliau mokantis, stažuojantis ar įgyjant kvalifikaciją. Šiame reginyje dalyvavo du Semeliškių vidurinės mokyklos mokiniai.

“Ispanijoje pirmą kartą dalyvavau tokiame renginyje, kuriame nauja patirtis buvo bendravimas su užseniečiais ir jų kultūros pažinimas. Nustebino tai, kad būdami nepažįstami taip lengvai ir greitai susibendravome. Nors ir turėjau daug baimės dėl savo anglų kalbos, bet tai nebuvo kliūtis dalyvaujant. Tokie renginiai skleidžia žinias apie mokymosi galimybes, o dalyvavimas juose “nekerta per kišenę”, – dalinasi įspūdžiais Mindaugas iš Semeliškių, tęsiantis dalyvavimą projekte, kuris prasidėjo Ispanijoje.

      

Dalyviai iš Lietuvos pristato savo kultūrą Ispanijoje                       Susitikimas su Ispanijoje savanoriavusia lietuve

Pasak daugelio projekte dalyvaujančių žmonių, šiandieną nebeužtenka vien tik pabaigti mokyklą ar universitetą, tikintis lengvai gauti darbą. Be žinių ir teorinio pasiruošimo yra būtina turėti praktinės veiklos patirties. Todėl jauni žmonės ir renkasi dalyvavimą įvairiose neformaliojo ugdymo programose bei tarptautinio mobilumo projektuose. Derindami žinias, įgytas formaliojo ugdymo įstaigose, ir praktinius gebėjimus, įgytus neformaliojo ugdymo veikloje, jauni žmonės geba sėkmingai tvarkytis asmeninį ir socialinį gyvenimą bei lengviau įsidarbtinti ar imtis iniciatyvos kuriant savo verslą.

Projektą organizuoja Lietuvos neformaliojo ugdymo asociacija, vienijanti žmones, aktyviai veikiančius neformaliojo ugdymo srityje. Projektą finansuoja Europos Komisijos neformaliojo ugdymo programa “Veiklus jaunimas”. Šis projektas prisideda prie pavyzdinės Europos Komisijos iniciatyvos “Judus jaunimas”. Foto įspūdžiai iš projekto pirmojo etapo Pietų Ispanijoje čia.