Projektas “Unique Learning Badges” – inovacija vardan įdomesnio ir kokybiškesnio mokymosi bei pripažinimo

2013.02.27 - 4 minutes read

Šią savaitę prasideda 18 mėnesių trunkantis Lietuvos neformaliojo ugdymo asociacijos (LiNA) koordinuojamas tarptautinis projektas “Unique Learning Badges”.

Image

Projektu siekiame įdiegti technologinę naujovę – virtualius ženkliukus, kurie parodo ko žmogus mokosi ir ką išmoko įvairiose ugdymo, mokymosi, švietimo programose. Virtualūs ženkliukai skiriasi nuo popierinio sertifikato tuo, kad jie gali būti išduodami virtualioje mokymosi platformoje ir iš karto patekti į besimokančiojo taip vadinamą “Atvirų ženkliukų kuprinę”, kurioje matosi visi gauti ženkliukai iš įvairiausių pasaulyje esančių ugdymo organizacijų, kurios naudoja Atviro ženkliuko kodą.  Ženkliukais žmogus gali dalintis socialiniuose tinkluose arba sugrupavęs pagal savo logiką juos pristatyti darbdaviui, mokymo institucijai ar mamai, tėčiui, vaikui ir draugams. Ženkliuką pagal nustatytus kriterijus išduoti gali programos vadovas, mokytojas arba kolega besimokantysis, jeigu taip numatyta kuriamoje sistemoje.

Image

Ženkliukus išduodančią sistemą kuriame pasauliniame kontekste, nes Atviro Ženkliuko (angl. Open Badges) kodas buvo sukurtas Mozilla fondo ir jau vis plačiau taikomas JAV ir kitose šalyse. Daugiau apie tai galite sužinoti tinklapyje www.openbadges.org  Mozilla duoda kodą bet kam, kas nori diegti ženkliukus į savo ugdymo sistemas tam, kad būtų kuo plačiau pripažįstamas mokymasis, kad ir kur ir kada jis bevyktų. Tokiu būdų prisidedame prie ateities kūrimo, kurioje žmonės laisvai rinksis ko, kada, kaip ir kur nori mokytis, o visi išmokimus parodantys ženkliukai bus matomi, perkeliami, lengvai konvertuojami į įvairius formatus.

Image

Ženkliukuose yra įdiegta informacija apie tai, kas išdavė ženkliuką-sertifikatą, kokias žinias ar įgūdžius jis patvirtina, ką žmogus turėjo nuveikti, kad įrodytų savo gebėjimus ir pagal kokius kriterijus buvo įvertintos jo žinios. Taigi, ženkliuke esanti informacija gali būti perkelta į CV, Youthpass’ą ar koki nors sertifikatą, kuriame reikia surašyti ką žmogus išmoko per visą programos ar projekto eigą.

Tokių ženkliukų potencialas yra beribis – jau dabar jie yra naudojami mokymosi pasiekimams įrodyti nuo vietinės NVO savanorystės programos iki universitetų suteikiamo magistro laipsnio. Mokymosi ženkliukai gali būti naudojami įvairiausiose srityse, temose, jie gali būti pritaikomi įvairioms amžiaus grupėms. Ugdymo programos gali būti tiek virtualios, tiek ir paremtos gyvu kontaktu. Čia galima rasti visą sąrašą organizacijų, kuriančių ir išduodančių virtualius mokymosi ženkliukus.

Beje, vieni pirmųjų pasaulyje imamės daugiakalbės “Atvirų ženkliukų” platformos kūrimo. Projekte kursime platformą ir ženkliukų sistemas darbo su jaunimu srityje, kurios padės jungti mokymosi rezultatus su ES vis plačiau taikomomis 8 mokymuisi visą gyvenimą reikiamomis kompetencijomis.

Projekte su mumis kartu dirba dar 5 partneriai iš Anglijos, Ispanijos, Portugalijos, Slovėnijos ir Vokietijos. Lietuvoje turime dvi partneres institucijas – Ugdymo plėtotės centrą prie ŠMM bei Jaunimo reikalų departamentą prie SADM. Šios institucijos prisidės sistemos kūrime ir išbandyme. Ateityje numatome, kad įvairios organizacijos, programos, švietėjai galės kurti “Atvirų ženkliukų” sistemas Lietuvoje ir taip sudaryti sąlygas besimokantiesiems  labiau įsitraukti į mokymosi procesą, sekti tobulėjimo progresą, lengviau pristatyti savo išmokimus, greičiau susirasti darbą ar tiesiog vietą po saule.

Projektą iš dalies remia Europos Komisijos programa “Veiklus jaunimas” per priemonę “Inovacijos ir kokybė darbe su jaunimu”.

Šiuo metu asociacija ieško įvairių projektui reikalingo papildomo finansavimo šaltinių. Būtume labai dėkingi jeigu šio straipsnio skaitytojai pasidalintų mintimis apie galimą paramą tokio pobūdžio inovacijoms Lietuvoje ir Europoje. Iki greitų susitikimų projekto tinklapyje www.learningbadges.eu, kuriame ir bus kuriama Atvirų ženkliukų platforma. Mus taip pat galite rasti Facebook’e: https://www.facebook.com/LearningBadges bei Twiteryje: @Learning_badges

Projekto koordinatorius Laimonas Ragauskas (laimis001 @ gmail.com)

Tags: , , , , ,