Kurkime „Patikimų ženkliukų sistemas“

2016.04.23 - 4 minutes read


trusted-logo copyLietuvos neformaliojo ugdymo asociacija kartu su nacionaliniais ir tarptautiniais partneriais įgyvendina strateginių partnerysčių projektą „Patikimų ženkliukų sistemos“. Projektu yra siekiama stiprinti bendradarbiavimą tarp nevyriausybinių organizacijų bei įmonių, taip pat geriau pripažinti neformaliais būdais įgytas kompetencijas, naudojant specialų „atvirų skaitmeninių ženkliukų“ (angl. Open Badges) technologinį standartą.

„Atviri ženkliukai“ veikia kaip skaitmeninis sertifikatas, kuriame patalpinti meta-duomenys, susiję su gavėjo pasiekimais ar kompetencijomis. Šis inovatyvus skaitmeninis įrankis padeda pripažinti tuos mokymosi gebėjimus, kuriuos dažnai sunku įvertinti formalaus ugdymo rėmuose (minkštieji gebėjimai, įgyti požiūriai, dalyvavimas ir pan.). Skaitmeninį ženkliuką gavęs asmuo gali jį paviešinti socialiniuose tinkluose, pridėti prie savo CV ir taip įrodyti savo pasiekimus stojant į universitetą, ieškant darbo ar dalyvaujant organizacijų veikloje.

Atvirais skaitmeniniais ženkliukais pastaruoju metu susidomėjo verslas, siekiantis paskatinti tam tikrą darbuotojų elgesį, pripažinti jų pasiekimus, diegti įmonės vertybes ir t.t. Pasaulyje tai yra labai sparčiai plintanti technologija, kurią jau naudoja tokios įmonės kaip „IBM“, „Nasa“, „Samsung“ ir kt.

Šiuo metu Lietuvoje kaip tik baigiamos kurti trys kompetencijų pripažinimo sistemos, kurios naudos atvirų ženkliukų technologiją:

  • atrasksave_ženkliukų biblioteka_2Europos savanoriškos tarnybos mentorių mokymosi pripažinimo sistemą kuria VšĮ „Socialinis veiksmas“, daugiausia dirbantis su vietinėmis ir tarptautinėmis jaunimo savanorystės programomis.
  • Savanorystės pasiekimų sistemą kuria Maltos ordino pagalbos tarnyba, teikianti įvairias socialines paslaugas, įtraukianti įvairaus amžiaus žmones į savanorystės veiklas.
  • Jaunimo savanoriškos tarnybos pasiekimų sistemą kuria Lietuvos neformaliojo ugdymo asociacija (LiNA). Su šia ženkliukų sistema asociacija pasiūlė pripažinti savanorių pasiekimus nacionaliniame jaunimo savanorystės projekte „Atrask save“. Tai yra Lietuvos jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos koordinuojamas projektas, į kurį per artimiausius 2 metus planuojama įtraukti apie 2500 jaunų žmonių ir taip prisidėti prie Jaunimo garantijų iniciatyvos siekiamų tikslų.  

Atviri skaitmeniniai ženkliukai bus išduodami platformoje www.badgecraft.eu 

Projektą remia Europos Sąjungos programa „Erasmus+“.

Numatomi projekto rezultatai:

Projektu siekiama sukurti atvirais skaitmeniniais ženkliukais paremtas pasiekimų ir mokymosi sistemas, kurios padės jauniems žmonėms lengviau kaupti įrodymus apie jų mokymosi pasiekimus bei dalintis jais internete su kitais.

Projekto metu sukurtos papildomos atvirų ženkliukų valdymo platformos funkcijos padės organizuoti nuoseklų, besimokančiuosius įtraukiantį procesą. Mobili ženkliukų valdymo programėlė leis mokytis ir gauti skaitmeninius ženkliukus bet kur ir bet kada.

Užmegztas bendradarbiavimas su verslo sektoriumi leis suteikti skaitmeniniams ženkliukams daugiau vertės, o jauniems žmonėms atsiras naujų mokymosi bei įsidarbinimo galimybių.

Projektu metu planuojama tiesiogiai įtraukti virš 600 jaunų žmonių, kurių bent pusė bus turintys mažiau galimybių tobulėti bei dalyvauti darbo su jaunimu programose. Ir bent 80% jų įgis vertingų įrodymų apie dalyvavimo bei tobulėjimo pasiekimus ir skaitmeninių ženkliukų pagalba galės lengvai juos parodyti kitiems ir būti matomiems darbo rinkoje. Planuojama, kad projektu metu daugiau nei 50 000 žmonių sužinos apie projekto sukurtas ženkliukų sistemas ir skaitmeninius sprendimus ženkliukų išdavimui.

 
Projekto trukmė

2015 rugsėjis –  2017 m. liepa

Projekto koordinatorius

Lietuvos neformaliojo ugdymo asociacija (LiNA)

Projekto partneriai

Lietuva: Lietuvos pramoninkų konfederacija, VšĮ “Socialinis veiksmas”, Maltos ordino pagalbos tarnyba

Vokietija: Deutsches Rotes Kreuz, Landesverband Sachsen-Anhalt e.V. GOEUROPE! ir Platform e.v.

Olandija: Breakthrough Foundation ir Stichting JeugdWelzijnsBeraad

Ispanija: Asociación Cazalla Intercultural ir Asociación de Jóvenes Empresarios de la Comarca  del Guadalentín

 

EU flag-Erasmus+_vect_POS

LiNA logo-01Mozilla Open Badges Logo_0badgecraft logo resized-01

 

Tags: , , , ,