Pristatome! “Darbo su jaunimo grupėmis vadovas. Neformaliojo ugdymo praktika Lietuvoje”

Wednesday December 11th, 2013 - 3 minutes read

2013 m. liepą buvo išleista ilgai laukta knyga “Darbo su jaunimo grupėmis vadovas. Neformaliojo ugdymo praktika Lietuvoje”. Jos autoriai yra Lietuvos neformaliojo ugdymo asociacijos nariai Žilvinas Gailius, Artūras Malinauskas, Donatas Petkauskas ir Laimonas Ragauskas, turintys ilgametę patirtį neformaliojo ugdymo srityje. Kartu su minėta asociacija prie knygos leidimo prisidėjo Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūra ir Jaunimo reikalų departamentas prie SADM.

Darbo su jaunimo grupėmis vadovas. Neformaliojo ugdymo praktika Lietuvoje

Darbo su jaunimo grupėmis vadovas. Neformaliojo ugdymo praktika Lietuvoje

Knyga yra skirta visiems (jau legaliems) jaunimo darbuotojams ir tiems, kurie dirba ar ruošiasi dirbti su jaunimu.

Kaip sako patys autoriai – gali būti, kad vyresni skaitytojai patirs dežavu – bus kažkur girdėję ar skaitę tai, kas parašyta knygoje. Tai neatsitiktinumas. Knygą galima vadinti A. Mewald ir Ž. Gailiaus „Praktinio vadovo jaunimo lyderiams“, išleisto 1997 m. antruoju leidimu. Skirtumas tik tas, kad per daugiau nei dešimtmetį buvo sukaupta didelė darbo su jaunimu bei dirbančiųjų su jaunimu patirtis ir užaugo žinių bei įgūdžių bagažas, įsitvirtino darbui su jaunimu svarbios profesinės vertybinės nuostatos, neformalusis ugdymas nuėjo ilgą pripažinimo ir „instaliavimosi“ mūsų sistemoje kelią. Taip pat vadintis knygai jau nevalia, nes tie, kurie anais laikais buvo lyderiai, šiais – jau jaunimo darbuotojai. Su naujais iššūkiais ir jiems keliamais reikalavimais. Atėjo supratimas, kad lyderis nebūtinai yra jaunimo darbuotojas ir atvirkščiai.

Autoriai, kartu su minimomis institucijomis patys aktyviai dalyvavo ir prisidėjo prie šio kismo bei darbo su jaunimu profesionalizavimo. Tad bent dalį turimo bagažo norisi dalintis su tame pačiame lauke veikiančiais asmenimis, kad geriau būtų ir jiems patiems ir jauniems žmonėms.

Knyga remiasi ir šiam laukui aktualiomis teorijomis, nuo kurių atsispiriama, tačiau nepretenduoja į akademinį tikslumą. Ji skirta praktikams, norintiems gilintis į savo veiklą ir tapti bent keletu žingsnelių profesionalesniais. Ir jeigu skaitytojas perskaitęs pajus, kad bent kuri dalis jam naudinga ir gelbėja darbe kasdieniniame – autorių kolektyvas džiaugsis, kad tai kas padaryta, turi prasmę. Knyga jau susilaukė dėmesio Europoje – ji jau išleista gruzinų bei anglų kalbomis ir šiuo metu baigiams rengti rusiškas leidimas. Knygą nemokamai galima parsisiųsti iš mūsų tinklapio – spauskite čia.

Gero skaitymo ir taikymo! Lauksime komentarų apie knygą – kur, kaip ji jums pravertė ar kaip ji dar galėtų būti patobulinta.