Organizacijų mugėje mokiniai tyrinėjo kodėl, kaip ir kur savanoriauti

2019.10.29 - 5 minutes read

Savanorystės idėjos, prasmė ir galimybės paliečia vis daugiau jaunų žmonių. Prirašyta daugybė blogų apie tarptautinės savanorystės patirtis, sukurta bent kelioliką aiškinamųjų video apie tai, kaip ir nuo ko pradėti savanorystės projektą, bei atspausdinta tūkstančiai plakatų ir lankstinukų, kviečiančių prisijungti prie augančios savanorių bendruomenės.

Tikėdami ir palaikydami savanorystės idėją, mes pakvietėmė jaunus žmones susipažinti su galimybėmis Vilniaus mieste. Pradėję inovacijų projektą “Remagining Rcognition/Laikas veikti” išbandėmė organizacijų mugės formatą Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijoje.

Taigi, Spalio 23-iąją simboliškai minėdami molekulės dieną, į Vytauto Didžiojo gimnaziją kelioms valandoms pakvietėme 12 organizacijų pri(si)statyti ir papasakoti apie siūlomas savo organizacijos savanorystės ir pilietines veiklas Vilniaus mieste.

O kodėl mes pasirinkome organizuoti mugę?

Anksčiau vykdytos fokus grupės su moksleiviais, mokytojais ir organizacijomis parodė, kad mokiniams nėra lengva susirasti galimybes savanoriauti mieste, o mokytojai dažniausiai nežino, kur nukreipti mokinius. Iš organizacijų paaiškėjo, kad  joms sunku patekti į mokyklas ir pristatyti savo veiklas.

Daugiau nei 180 mokinių, pasidalinę į komandas po 6 žmones, galėjo laisvai pasirinkti susipažinti su mugėje dalyvavusiomis organizacijomis. Daugiau nei 20 organizacijų atstovų, darbuotojų ir savanorių, praktiniais metodais pristatė, ką organizacijos veikia ir ką siūlo jauniems, 14-18 metų žmonėms.

Pokalbių metu, mokiniai galėjo savo telefonu skenuoti QR kodą, kuris juos atvesdavo iki konkrečios organizacijos siūlomos savanorystės ar pilietinės veiklos, skelbiamos besimokančio Vilniaus miesto platformoje. Visi dalyvavę mugėje galėjo gauti skaitmeninį ženkliuką, patvirtinantį jų dalyvavimą.

 

Prisijungę prie veiklos, jauni žmonės galės savanoriauti organizacijose Vilniaus mieste, gauti skaitmeninius ženkliukus, patvirtinančius jų patirtį su galimybe konvertuoti juos į “socialines valandas”.

Valstybės pažinimo centro komanda labai džiaugiasi galėjusi prisidėti prie šio renginio. Kasdien bendraujame su beveik šimtu jaunų žmonių, kurie lanko mūsų ekspoziciją, tačiau dar smagiau susitikti su tais, kurie yra pasiryžę skirti savo laiką, jėgas ir idėjas čia vykstančioms diskusijomsDžiaugiamės, kad dabar jauni žmonės turi tiek daug galimybių realizuoti save pilietinėse iniciatyvose, kur jų balsas, nuomonė ir darbai veda realaus pokyčio link. Susitikimas su Vytauto Didžiojo gimnazijos mokiniais buvo įkvėpimas ir mums: mokinių susidomėjimas mūsų veikla yra geriausia motyvacija judėti toliau ir stengtis įtraukti skirtingas auditorijas.”, po renginio įspūdžiais dalinosi Rasa Bortkevičiūtė.

Kodėl sakome “taip” organizacijų mugei mokyklose?

  • Per trumpą laiką mokiniai gali gyvai sužinoti apie savanorystės ir pilietinių veiklų galimybes mieste;
  • Organizacijos turi galimybę prisistatyti ir parodyti savo veiklas dideliam srautui jaunų žmonių;
  • Mokykla gali atverti naujas galimybes mokiniams prasmingai įsitraukti į pilietines-socialines veiklas;
  • Renginys apjungia mokinių interesus, neformaliojo ugdymo galimybes ir formaliojo ugdymo pripažinimą;

Kas yra svarbu, organizuojant mugę mokykloje?

  1. Susirinkti iš mokinių informaciją, kur jie jau dabar savanoriauja ir aktyviai dalyvauja mieste;
  2. Laiku pakviesti organizacijas dalyvauti mugėje bei suteikti tikslią informaciją, kaip renginys vyks;
  3. Organizacijoms užsiregistruoti savanorystės ir pilietinių veiklų pasiūlymus besimokančio Vilniaus miesto platformoje;
  4. Leisti mokiniams organizuotai dalyvauti mugėje pamokų metu (socialinis ir pilietinis ugdymas vyksta praktiškai!);
  5. Integruoti skaitmenines technologijas, leidžiančias organizacijoms pristatyti savo galimybes, o mokiniams „čia ir dabar”
  6. prisijungti prie siūlomų veiklų;
  7. Sukurti gerą ir dinamišką aplinką renginiui;
  8. Mokyklai būti pasiruošusiai atsiverti mokymuisi ir tobulėjimui už mokyklos ribų;

Garsų ir nuoširdų AČIŪ sakome Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijai už puikų priėmimą, Vilniaus neformaliojo ugdymo ir savanorystės centrui už palaikymą ir organizacijų pakvietimą, organizacijoms – už aktyvų dalyvavimą, ir visiems, kurie smalsavo ir rinko ženkliukus, tariame po riebų AČIŪ.

Tikimės, kad šis renginis padėjo atrasti kiekvienam atomui sau tinkamą savanorystės molekulę.

Dalyvavusios organizacijos ir siūlomos veiklos:

Reimagining Recognition/Laikas veikti inovacijų projektą dalinai finansuoja Europos Sąjungos programa “Erasmus+” ir Jaunimo reikalų departamentas prie LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos

 

 

 

Sužinokite daugiau apie šią iniciatyvą čia.

Tags: , , , , ,